Wykonanie
Wczoraj zamarzyły mi się naleśniki na śniadanie... Od razu wzięłam się za smażenie, bo dziś rano na pewno by mi się odechciało - lubię śniadania "na już" i tyle ;)Pozostałe po śniadaniu naleśniki tez oczywiście trzeba zjeść, więc postanowiłam przygotować prosty farsz ze składników, które akurat miałam w domu i oto efekt:Naleśniki obiadowe

Składniki:Na naleśniki (mi wyszło 8, ale na obiad były 4 - po 2 na osobę):2
jajka - lub jedno wieeelkie (wiejskie L)12 łyżek
mąki (6 orkiszowej białej i 6 orkiszowej razowej)2 łyżki
oliwyokoło szklanki
mlekaszczypta
soliMieszamy
jajko i
mąkę. Stopniowo dodajemy
mleko aż uzyskamy odpowiednią konsystencję - przypominającą
śmietanę. Dodajemy
sól i
oliwę, mieszamy i smażymy na gorącej patelni, już nie dodając tłuszczu.Na farsz:pojedyncza
pierś kurczaka, usmażona, przyprawiona jak lubimy
mieszanka warzyw (ja miałam mrożonkę:
groszek,
marchewka,
fasolka szparagowa,
brukselki,
por)odrobina
sera żółtegoWarzywa gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Mieszamy z
kurczakiem.Wykładamy trochę farszu na każdy naleśnik i posypujemy farsz
serem żółtym. Składamy naleśniki na pół i obsmażamy na suchej patelni pod przykryciem, do podgrzania i rozpuszczenia
sera (około 5 minut).Podajemy z
sałatką i ewentualnie
ketchupem.Smacznego!

