Wykonanie
Przygotowując to danie nie wiedziałam czy się uda, robiłam je pierwszy raz i do czasu skosztowania, czułam smak tylko oczami (nosem :) ) wyobraźni. Mimo, że na talerzu starło się kilka różnych smaków, okazało się, że idealnie się ze sobą skomponowały, a ja po zjedzeniu jednego naleśnika szybko pobiegłam do kuchni po dokładkę. Jak Wam podoba się takie połączenie?Składniki na ciasto:2 szklanki
mąki orkiszowej2
jajka1 szklanka
mleka0,5 szklanki
wody1 szklanka listków świeżej
miętySól himalajska
Olej rzepakowy do smażeniaSkładniki na farsz:1 pojedyncza
pierś z kurczaka (większa)30 dkg
kurek1
młoda cukinia1
cebula3 ząbki
czosnki3 łyżki
koncentratu pomidorowegoŚwieży
koperek (garść), świeża
bazylia (garść)
Sól himalajska,
papryka słodka,
Cayenne,
pieprz kolorowy,
oreganoOlej rzepakowy do smażeniaPrzygotowanie:NaleśnikiUmyte listki
mięty zmieliłam za pomocą rozdrabniacza (można je też przecisnąć przez praskę lecz to dłużej się schodzi :) ).
Jajka wymieszałam z
mlekiem i
wodą, dodałam szczyptę
soli himalajskiej, a
potem regularnie dodawałam
mąkę, cały czas mieszając tak, aby powstała gładka masa naleśnikowa. Dodałam rozdrobnioną
miętę i wymieszałam ponownie. Naleśniki smażyłam na minimalnej ilości
oleju rzepakowego. Z podanej ilości powinno Wam wyjść 6 naleśników.FarszZaczęłam od
kurek, starannie je umyłam i podgotowałam przez dosłownie 5 minut w lekko osolonej wodzie.
Cebulę drobno pokroiłam, a
czosnek przecisnęłam przez praskę. Smażyłam na małej ilości
oleju rzepakowego, a gdy osiągnęły złoty kolor, dodałam pokrojonego drobno
kurczaka. Gdy nie było już widać surowego
mięsa, dodałam
kurki i pokrojoną na małe kawałki
cukinię (nie obierałam). Wszystko smażyłam pod przykryciem przez kolejnych 10-12 minut. Przyprawiłam drobno posiekanym świeżym
koperkiem i
bazylią, a także
solą himalajską i pozostałymi
przyprawami. Dodałam
koncentrat pomidorowy. Smażyłam jeszcze przez 5 minut.Farsz umieściłam w naleśnikach i zawinęłam jak na zdjęciu. Pyszne
miętowe naleśniki z
pomidorowym farszem z
kurek i
kurczaka gotowe.