Wykonanie
Jedliście kiedyś
makaron z naleśników? Fantastyczna sprawa. Fajnie wygląda, dobrze smakuje i doskonale komponuje się z dodatkami na słodko i na wytrawnie. U mnie dzieciaki uwielbiają taki „makaron” z
pomidorowym sosem :) Jeśli brakuje już Wam pomysłów na ciekawy obiad, podpowiadamy:
makaron z naleśników na pewno będzie daniem, który zaskoczy domowników :)

Ilość porcji: 4-5Składniki:Na naleśniki:0,5 litra
mleka2 szklanki
mąki pełnoziarnistej pszennej
JajkoSzczypta
soliŁyżka
oleju rzepakowegoOk. 50 ml
wody gazowanejNa sos:3 pojedyncze
piersi z kurczaka2
cebule2 ząbki
czosnkuPuszka pomidorów w kawałkachŁyżeczka
koncentratu pomidorowegoNatka pietruszkiPrzyprawy: świeżo mielony
pieprz,
przyprawa do kurczakaPrzygotowujemy naleśniki: wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce. Miksujemy do momentu powstania płynnego ciasta bez grudek. Rozgrzewamy patelnie z odrobiną
oleju i smażymy naleśniki. Z podanej ilości ciasta wyjdzie nam kilkanaście naleśników. W
między czasie przygotowujemy sos.
Kurczaka kroimy na małe kawałki i obsypujemy
przyprawą do kurczaka oraz nacieramy odrobiną
oleju rzepakowego. Odstawiamy na bok. Rozgrzewamy drugą patelnie z odrobiną
oleju.
Cebulę kroimy w paseczki i wrzucamy na patelnię, mieszamy. Kiedy
cebula się zarumieni dodajemy
czosnek przeciśnięty przez praskę, smażymy. Po minutce rozsuwamy warzywa na bok, a na środek wykładamy
kurczaka. Obsmażamy na złoty kolor, dodajemy
pomidory i mieszamy całość. Dorzucamy
koncentrat pomidorowy i dolewamy odrobinę
wody, doprawiamy
pieprzem. Dusimy chwilkę i smakujemy, doprawiamy w razie konieczności. Usmażone naleśniki zwijamy po 2,3 w rulonik i tniemy w plasterki. Rozsypujemy na talerzu, wykładamy sos i obsypujemy
natką pietruszki. Poddajemy koniecznie na ciepło.








