Upał 35 stopni a mąż: zjadłbym rosół... ale taki z domowym makaronem.A więc żona zakasła rękawy i poszła do kuchni :)Warto było :DSkładniki na rosół:- szponder wołowy- noga kury- pierś z kury (opcjonalnie; u mnie aby moi panowie mielimięsko)- 3 duże marchewki- pół selera- 2 pietruszki- seler naciowy- 1/4 kapusty włoskiej- cebula- biała część pora- ziele angielskie, liść laurowyMięso myjemy, warzywa obieramy i myjemy. Wszystko wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do zagotowania. Następnie zmniejszamy ogień, aby rosół lekko bulgotał i gotujemy tak około 3 godzin.Na koniec możemy doprawić solą i pieprzem oraz obficie posypać zieloną pietruszką.Makaron:- 400 g mąki pszennej- 1 jajko- 3 żółtka- łyżeczka soli- łyżka oliwy- pół szklanki gorącej wodyMąkę, sól i oliwę wsypać do miski - wymieszać. Dodać jajo i żółtka - wymieszać. Dodawać stopniowo gorącą wodę i zagniatać gładkie ciasto. Wyrabiac około 7 minut.Rozwałkować na duży placek, posypać mąką i zwinąć jak roladę - wycinać/odkrawać co 3-4 mm. W taki sposób uzyskamy długie nitki.Zagotować wodę, posolić, dodać łyżkę oliwy i wrzucić makaron. Gotować około 4 minut (al dente).SMACZNEGO!!!