Wykonanie
Ostatnia
tarta zrobiła furorę w mojej kuchni więc postanowiłam troszkę ulepszyć przepis.Aby była bardziej wartościowa odżywczo dodałam kilka składników, które na pewno pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie :)

Składniki na spód:- pół szklanki
kaszy jaglanej- 100 g
ziaren słonecznika-
papryczka chili- łyżka ziaren
sezamu- 2 łyżki mielonego lnu- 2 łyżki nasion chia-
jajko-
sól,
kurkumaKaszę płuczemy pod bieżącą
wodą na sitku, aby pozbawić ją charakterystycznej goryczki.Następnie gotujemy ją na małym ogniu w proporcji 1:2 (
kasza:
woda) w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szczypty
kurkumy.Jak
kasza wchłonie całą
wodę, przykrywamy garnek i zostawiamy aby odpoczęła i przestygła.Do
kaszy dodajemy pozostałe składniki: nasiona chia, len oraz
jajko i dokładnie mieszamy.
Słonecznik miksujemy w malakserze z
papryczką chili i ziarnami
sezamu. Zmiksowaną masę dodajemy do
kaszy i dokładnie mieszamy.Naczynie do pieczenia tart smarujemy lekko tłuszczem (
masło,
oliwa) i tak przygotowaną masę rozkładamy po całej powierzchni łącznie z bokami.Spód wkładamy do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika i pieczemy około 12 minut.Składniki na farsz:- 200 g
polędwicy z
dorsza-
pieprz cytrynowy- 200 g różyczek
brokuła- kilka
pomidorków koktajlowych- pół żółtej
cukinii-
mozzarella - 120 g
Polędwicę z
dorsza kroimy na kawałki wielkości około 3 x 3 cm i posypujemy
pieprzem cytrynowym. Odstawiamy na minimum 30 minut.
Brokuła gotujemy na parze do momentu aż będzie al dente.
Pomidorki przekrawamy na pół.
Cukinię kroimy w krążki o grubości około 5 mm.
Mozzarellę kroimy w kostkę.Jak spód od tarty lekko przestygł, na sam dół kładziemy krążki
cukinii, następnie
brokuła i
dorsza. Całość posypujemy połówkami
pomidorków i
mozzarellą.Sos:-
jogurt grecki-
jajko-
rozmaryn - wg uznania (u mnie dobra łyżka)-
sól,
pieprz,
czosnek niedźwiedzi,
koperekWszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą mieszamy (
rozmaryn i
koperek siekamy drobniutko) i tak przygotowanym sosem polewamy całą tartę.Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około 17-20 minut.W połowie pieczenia całą tartę posypujemy
płatkami migdałów.SMACZNEGO!!!
