ßßß
Składniki:Ciasto:- 125 g zimnego masła- 2 szklanki mąki- 1 łyżka kwaśnej śmietany- szczypta soli- szczypta curry- 4 łyżki zimnej wody (lub do odpowiedniej konsystencji)Wszystkie składniki zagnieść ze sobą. Włożyć do woreczka foliowego i na minimum 30 min umieścić w lodówce.Farsz:- około 400 g fasolki szparagowej- pół pęczka botwinki z buraczkami- 1 jajko- 3/4 opakowania (200 g) gęstej śmietany 18 lub 22 %- twardy ser (u mnie parmezan)- koperek- kilka pomidorków koktajlowychFasolkę czyścimy, odcinamy końcówki i gotujemy al dente w osolonej wodzie z łyżeczką cukru.Botwinkę czyścimy, dokładnie myjemy, malutkie buraczki obieramy i wszystkie siekamy. Liście razem z buraczkami wrzucamy dosłownie na 3 minutki na wrzątek i odcedzamy.Jajko mieszamy ze śmietanką, posiekanym koperkiem i przyprawami - jakie kto lubi - u mnie czosnek, curry, troszkę gałki muszkatołowej, sól, pieprz.Na wysmarowaną masłem blaszkę do tarty wykładamy rozwałkowane ciasto. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.Na ciasto wykładamy ostudzoną i odsączoną fasolkę, botwinkę wraz z buraczkami. Całość zalewamy sosem z jajka, śmietanki i koperku. Na wierzch kładziemy połówki pomidorków koktajlowych i całość posypujemy starkowanym serem.Pieczemy około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.SMACZNEGO!!!