Piernik przekładany nadzieniem porzeczkowym lub śliwkowym. Aromatyzowany przyprawami takimi jak imbir, kardamon, goździki czy gałka muszkatołowa.Składniki:60-70 g margaryny lub oleju2 jajkaszklanka cukrupół szklanki śmietany 18%200 g miodu400 g mąkiłyżka sodyprzyprawy: imbir, cynamon, pieprz, kardamon, zmielone goździki, gałka muszkatołowagalaretka cytrynowaszklanka dżemu porzeczkowego lub powideł śliwkowychZe wszystkich składników (oprócz galaretki i powideł) robimy ciasto, można je wyrabiać ręcznie ale idealnie sprawdzi się tu mikser. Jeśli ciężko się miesza można dodać trochę wrzątku. Przypraw dodajemy po szczypcie. Przekładamy gładkie ciasto do podłużnej formy wyłożonej papierem. Pieczemy niecałą godzinę w temperaturze 180 stopni.Kiedy piernik stygnie przygotowujemy masę na nadzienie. Galaretkę przyrządzamy według opisu z opakowania. Do ciepłej dodajemy powidła śliwkowe i dokładnie mieszamy. Odstawiamy aż masa trochę zgęstnieje ale nie całkiem ostygnie. Przestudzony piernik kroimy podłużnie na 3 części i smarujemy nadzieniem. Składamy i odstawiamy aż masa całkiem wystygnie i złączą się warstwy.