Wykonanie
Nie było mnie kilka dni...[ zepsuty laptop ]..no i w
sumie moja poparzona ręka za bardzo nie pozwalała mi na wykonywanie niektórych czynności..ale już jest ok..Wam dziękuję za to , że mimo nowych przepisów na blogu zaglądaliście do mnie..W miarę możliwości i wolnego czasu postaram się wstawić zaległe przepisy..a na początek zapraszam na ciasto o fajnej nazwie...Pomysł na takie ciasto znalazłam tutaj ..ciasto piecze się bardzo szybko i trza uważać, aby się nie spaliło...u mnie wierzch za mocno się przypiekł ..a w samym środku ..było surowe..no i ...część surową wyrzuciłam , a ciasto i tak "posklejałam "
śmietaną..a na dodatek podałam polane
miodową lawendą ...[pycha miodek]..Zajrzycie koniecznie do Anielskich Przysmaków. ..znów jest promocja.. trwa do 1 grudnia do 23.59.Trzeba zrobić zamówienie do 50zł wtedy można wybrać sobie
konfiturkę.A pierwszych 5 osób dostanie jeszcze dodatkowo
pomarańcze w
syropie..
5
jajek1 szkl.
cukrucukier wanilinowy20 dkg
margaryny6 łyżek
miodu1 i 1/2 szkl.
mąki1 i 1/2 łyżeczki
sodyokoło 300 ml kwaśnej
śmietany 18-22%Całe
jajka ubić z
cukrem.
Miękką margarynę utrzeć, wlać ubite
jajka i razem wymieszać.Następnie dodać
mąkę i znów wszystko razem wymieszać.
Miód podgrzać, wsypać do
miodu sodę [ spieni się na biało] i energicznie wymieszać i dodać do ciasta .Całość razem wymieszać.Upiec 3 placki lub jeden a
potem przekroić na trzy części. Piec w 170 stopniach około 15 minut. Ciasto podczas pieczenia jest przez dłuższy czas ciągle blade, a dopiero w ostatnich kilku minutach nabiera koloru. Ciasto wyjąć z piekarnika, zdjąć papier do pieczenia i podzielić na 2 lub 3 placki. Jeszcze gorące placki przełożyć
śmietaną i odstawić do wystygnięcia.