Wykonanie
Najprostszy tort jaki kiedykolwiek zrobiłam... Ciasto na odrobinie
sody (bez
proszku do pieczenia), krem
twarogowy, powidła i
polewa czekoladowa. Zapraszam wszystkich tych, co nie lubią tradycyjnych przesłodzonych
tortów z
bitą śmietaną na smaczny deser.

Składniki na ciasto:karmel: 3 łyżki
cukru, 2 łyżki
wody, jabłuszko starte na tarce3
jajkaszklanka
mąkipół szklanki
cukru1/3 łyżeczki
sodyłyżeczka
octu jabłkowego lub
soku z cytrynyszczypta
cynamonuPozostałe składniki:
polewa czekoladowa (
kakao,
cukier,
margaryna)2
bananyser twarogowy (200g)
powidła śliwkowe lub
dżem porzeczkowyCiasto smażę na patelni z pokrywką. Wpierw robię karmel z
wody,
cukru i
jabłka startego na tarce. Na patelni rozgrzewamy na dużym ogniu
cukier z
wodą. Gdy zacznie się "przypalać" zmniejszamy ogień (z
cukru powstaje w ten sposób karmel) i dodajemy starte jabłuszko (lub dwa).
Jabłko podsmażamy w karmelu przez chwilę.W occie rozpuszczamy
sodę. Dokładnie mieszamy z
cukrem,
mąką i
jajkami. Przekładamy ciasto na skarmelizowane jabłuszko na patelni. Nakładamy szczelnie pokrywkę i trzymamy ciasto na małym ogniu 15 minut. Nie zdejmujemy pokrywki tak samo jak nie otwiera się piekarnika w trakcie pieczenia. Zakręcamy ogień i czekamy kolejny kwadrans. Po tym czasie przewracamy ciasto na drugą stronę. Używamy do tego szerokiej szpachelki lub dużego talerza. Wstawiamy patelnię na mały ogień na maksymalnie 10 minut aby przyrumienić skórkę z drugiej strony ciasta. Sprawdzamy czy się nie przypala. Więcej informacji o ciastach z patelni według moich przepisów .Masa owocowa: Ma przeciąć słodki smak ciasta i delikatnie je nawilżyć.
Dżem porzeczkowy (lub inny koniecznie kwaskowy) rozrzedzam
wodą i mieszam z odrobiną
alkoholu (według uznania).Masa serkowa:
Twaróg miksuję z
bananami na gładką masę. Jeśli wolicie słodsze nadzienie dodajecie jeszcze
cukru pudru.
Polewa czekoladowa: możecie rozpuścić tabliczkę wybranej
czekolady w kąpieli
wodnej lub podgrzać
margarynę,
kakao i
cukier z
wodą. Wszystkie składniki w stosunku 1:1, czyli np. po 6 łyżek. Użyłam takiej polewy w przepisie na inny tort .Kiedy ciasto ostygnie należy je przeciąć na dwa blaty. Jeśli tort ma być wysoki piekę dwa ciasta (na 4 blaty). Na pierwszym blacie rozsmarowuję masę
owocową, na to nakładam masę z
serka i nakrywam drugim blatem. Czynność powtarzam a na ostatni blat nakładam tylko
polewę czekoladową i dekoruję tort (np. kolorową posypką)