Wykonanie
Czy można upiec ciasto nie mając piekarnika?Wystarczy dobra patelnia z pokrywką.Dziś przepis na bezmleczne ciasto z
owocami i niewielką ilością
sody.

Składniki:spód: 3 łyżki
cukru, 2 łyżki
wody, jabłuszko starte na tarce3
jajkaszklanka
mąkipół szklanki
cukru1/3 łyżeczki
sodyłyżeczka
octu jabłkowego lub
soku z cytrynyszczypta
cynamonułyżka
powideł śliwkowych (opcja)Na patelni rozgrzewamy na dużym ogniu
cukier z
wodą. Gdy zacznie się "przypalać" zmniejszamy ogień (z
cukru powstaje w ten sposób karmel) i dodajemy starte jabłuszko (lub dwa).
Jabłko podsmażamy w karmelu przez chwilę a w tym czasie robimy ciasto.Ciasto można zrobić ze
śliwkami jak to moje lub bez
owoców. Zamiast powideł można też dodać jedno starte jabłuszko lub jakiś kwaśny dżemik. Zawsze do ciast na sodzie dodaje się więcej kwaśnych składników co wzmacnia działanie
sody i powoduje, że jej smak nie jest tak wyczuwalny. Te kwaśne dodatki to właśnie powidła,
cytryna lub
ocet.W occie rozpuszczamy
sodę, dodajemy powidła. Powidła i
sodę mieszamy dokładnie z
cukrem,
mąką i
jajkami. Przekładamy ciasto na skarmelizowane jabłuszko na patelni. Nakładamy szczelnie pokrywkę i trzymamy ciasto na małym ogniu 15 minut. Nie zdejmujemy pokrywki tak samo jak nie otwiera się piekarnika w trakcie pieczenia. Zakręcamy ogień i czekamy kolejny kwadrans. Po tym czasie przewracamy ciasto na drugą stronę. Używamy do tego szerokiej szpachelki lub dużego talerza. Wstawiamy patelnię na mały ogień na maksymalnie 10 minut aby przyrumienić skórkę z drugiej strony ciasta. Sprawdzamy czy się nie przypala.Ciasto dzięki skarmelizowanej skórce jest dość słodkie by jeść je bez dodatków. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie żeby posypać je
cukrem pudrem lub polać
czekoladą jak ciasto zrobione w piekarniku.Przydatny do zrobienia ciasta z patelni będzie przepis na
ocet jabłkowy . Warto
mieć taki w domu.