ßßß Cookit - przepis na ocet jabłkowy

ocet jabłkowy

nazwa

Wykonanie

Co prawda poniższy przepis nie ma za wiele wspólnego z ciastami, deserami czy tortami. No chyba, że poza bezą do, której dodaje się czasem trochę octu winnego. Niemniej dziś przedstawiam przepis na ocet z jabłek, który jest kolejnym dobrym sposobem na wykorzystanie naszych rodzimych owoców, na złość Putinowi.
składniki:
2 kg jabłek
2 l wody
5 łyżeczek cukru
1 laska cynamonu
1/2 laski wanilii
Wodę przegotować, dodać cukier, wymieszać i wystudzić. Jabłka umyć, pozbawić ogonków i pokroić w ćwiartki. Wraz z gniazdami nasiennymi przełożyć do dużego słoja, dodać laskę wanilii oraz cynamonu. Całość zalać przegotowaną, posłodzoną wodą. Słój przykryć gęstą gazą lub ściereczką i przymocować gumką recepturką. Odstawić w ciepłe miejsce na 4 tygodnie mieszając dokładnie rano i wieczorem. Po 4 tygodniach ocet przefiltrować przez gęste sitko oraz gazę. Przelać do butelki i przechowywać w chłodnym miejscu.
*Dodatkowo do wyklarowania octu można użyć specjalnego środka do klarowania win i soków (Klarowin).
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2014/09/ocet-jabkowy.html