Wykonanie
Co prawda poniższy przepis nie ma za wiele wspólnego z ciastami, deserami czy
tortami. No chyba, że poza
bezą do, której dodaje się czasem trochę
octu winnego. Niemniej dziś przedstawiam przepis na
ocet z
jabłek, który jest kolejnym dobrym sposobem na wykorzystanie naszych rodzimych
owoców, na złość Putinowi.

składniki:2 kg
jabłek2 l
wody5 łyżeczek
cukru1 laska
cynamonu1/2
laski waniliiWodę przegotować, dodać
cukier, wymieszać i wystudzić.
Jabłka umyć, pozbawić ogonków i pokroić w ćwiartki. Wraz z gniazdami nasiennymi przełożyć do dużego słoja, dodać
laskę wanilii oraz
cynamonu. Całość zalać przegotowaną, posłodzoną
wodą.
Słój przykryć gęstą gazą lub ściereczką i przymocować gumką recepturką. Odstawić w ciepłe miejsce na 4 tygodnie mieszając dokładnie rano i wieczorem. Po 4 tygodniach
ocet przefiltrować przez gęste sitko oraz gazę. Przelać do butelki i przechowywać w chłodnym miejscu.*Dodatkowo do wyklarowania
octu można użyć specjalnego środka do klarowania win i
soków (Klarowin).
