Wykonanie
Są papierówki – musi być kompot :)Teraz, kiedy sezon na
owoce w pełni, warto robić kompoty i
mieć swoje, domowe
napoje, tym bardziej, że pogoda
daje się we znaki :)Kompot nie jest za słodki, z wyczuwalną nutką
cynamonu… Smakuje fantastycznie!Składniki:
jabłka ( u mnie 7 )
woda ( 2 litry )
cukier w zależności od słodkości
jabłek ( u mnie 6 łyżeczek )kora
cynamonu, u mnie niezmiennie Tytki Smaku ( opcjonalnie )Przygotowanie:
Jabłka kroimy w ćwiartki ( ja nie obieram, bo w skórce jest najwięcej witamin ) i pozbawiamy gniazd nasiennych.Wrzucamy ćwiartki
jabłek do garnka z
wodą, dodajemy laskę
cynamonu, wsypujemy
cukier i gotujemy 15 minut na średnim ogniu.Ugotowany kompot zostawiamy do wystygnięcia i później jest już gotowy do picia :)Kompot kiedy już nam wystygnie, możemy dodatkowo schłodzić kostkami
lodu ( w upalne dni ), lub pić lekko ciepły ( w chłodne dni ) :)
Kategorie: