ßßß Cookit - przepis na Piernik

Piernik

nazwa

Wykonanie

Piernik z powidłami
niedziela, 24 Listopad 2013, autor: blue_megi, 2 Komentarzy »
Jedno z moich ulubionych świątecznych ciast. To taki trochę oszukany piernik, ponieważ nie używamy do niego miodu ani przyprawy do piernika. Jest bardzo delikatny, z chrupiącą skorupką. Dodatek gęstych powideł śliwkowych sprawia, że w cieście są ich wyczuwalne kawałki. Przepis jest naprawdę bardzo prosty, bez trudu go przygotujecie. Polecam.
Składniki:
1 jajko
2 kopiaste łyżki margaryny
pół szklanki cukru
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 łyżki powideł śliwkowych, najlepiej domowych
2 płaskie łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka kefiru w temperaturze pokojowej
W dużej misce dokładnie miksujemy jajko z cukrem i margaryną. Mąkę przesiewamy z sodą, mieszamy z kakao, cynamonem i wsypujemy do miski. Dolewamy kefir i miksujemy. Ciasto będzie dosyć gęste. Na koniec dodajemy powidła i miksujemy jeszcze przez chwilę, tak aby pozostały niewielkie kawałki powideł w masie. Przekładamy ciasto do natłuszczonej foremki na przykład keksówki i pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni (po 40 minutach możemy sprawdzić patyczkiem).
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/ciasta/piernik-z-powidlami