Wykonanie
Piernik z powidłaminiedziela, 24 Listopad 2013, autor: blue_megi, 2 Komentarzy »Jedno z moich ulubionych świątecznych ciast. To taki trochę oszukany piernik, ponieważ nie używamy do niego
miodu ani
przyprawy do piernika. Jest bardzo delikatny, z chrupiącą skorupką. Dodatek gęstych
powideł śliwkowych sprawia, że w cieście są ich wyczuwalne kawałki. Przepis jest naprawdę bardzo prosty, bez trudu go przygotujecie. Polecam.Składniki:1
jajko2 kopiaste łyżki
margarynypół szklanki
cukru2 szklanki
mąki1 łyżeczka
sody oczyszczonej4 łyżki
powideł śliwkowych, najlepiej domowych2 płaskie łyżki
kakao1 łyżeczka
cynamonu1 szklanka
kefiru w temperaturze pokojowejW dużej misce dokładnie miksujemy
jajko z
cukrem i
margaryną.
Mąkę przesiewamy z
sodą, mieszamy z
kakao,
cynamonem i wsypujemy do miski. Dolewamy
kefir i miksujemy. Ciasto będzie dosyć gęste. Na koniec dodajemy powidła i miksujemy jeszcze przez chwilę, tak aby pozostały niewielkie kawałki powideł w
masie. Przekładamy ciasto do natłuszczonej foremki na przykład keksówki i pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni (po 40 minutach możemy sprawdzić patyczkiem).