ßßß Cookit - przepis na Bułeczki łososiowe

Bułeczki łososiowe

nazwa

Wykonanie

Bułeczki drożdżowe z wytrawnym nadzieniem. Propozycja na drugie śniadanie lub kolację.
Porcja dla 4 osób (12 bułeczek)
Składniki:
pół kubka ciepłej wody
łyżeczka drożdży instant lub dwie łyżeczki drożdży świeżych
pół łyżeczki cukru
2 szklanki mąki
łyżka oleju
czubata łyżeczka oregano
czubata łyżeczka bazylii
łyżeczka soli
pół łyżeczki pieprzu
jajko (można pominąć) na nadzienie: 300g łososia, sól, pieprz, natka pietruszki, cytryna,
Rozczyn: do ciepłej wody wsypuję drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut pod przykryciem.
Ciasto: do mąki dodaję bazylię i oregano, łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu, olej i wlewam powoli rozczyn. Wyrabiam ciasto dość długo aż wchłonie całą mąkę i utworzy się kula. Smaruję kulę kapką oleju i odstawiam ciasto w ciepłe miejsce na godzinę przykryte ściereczką.
Nadzienie: łososia należy opłukać, osuszyć, długim nożem usunąć skórę i ewentualnie ości. Kroję na kawałki. Rybę skrapiam sokiem z cytryny, posypuję solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Odstawiam na trochę.
Formowanie: wyrośnięte ciasto wałkuję, kroję na kwadraty trochę większe niż kawałki ryby. Zawijam łososia i natkę w ciasto i zalepiam brzegi ciasta. Układam na folii do pieczenia posmarowanej olejem i znów ciasto nakrywam i zostawiam do podrośnięcia na minimum pół godziny.
Pieczenie: nastawiam piekarnik na 200 stopni. Bułki smaruję rozmieszanym jajkiem. Wkładam do pieca na 25 minut.
Bułeczki najlepiej smakują na ciepło podane z warzywami lub po prostu polane ketchupem.
Źródło:http://prawdziwybiszkopt.blogspot.com/2014/02/bueczki-ososiowe.html