Wykonanie
Bułeczki
drożdżowe z wytrawnym nadzieniem. Propozycja na drugie śniadanie lub kolację.Porcja dla 4 osób (12 bułeczek)Składniki:pół kubka ciepłej
wodyłyżeczka
drożdży instant lub dwie łyżeczki
drożdży świeżychpół łyżeczki
cukru2 szklanki
mąkiłyżka
olejuczubata łyżeczka
oreganoczubata łyżeczka
bazyliiłyżeczka
solipół łyżeczki
pieprzujajko (można pominąć) na nadzienie: 300g
łososia,
sól,
pieprz,
natka pietruszki,
cytryna,

Rozczyn: do ciepłej
wody wsypuję
drożdże,
cukier i łyżkę
mąki. Odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut pod przykryciem.Ciasto: do
mąki dodaję
bazylię i
oregano, łyżeczkę
soli i szczyptę
pieprzu,
olej i wlewam powoli rozczyn. Wyrabiam ciasto dość długo aż wchłonie całą
mąkę i utworzy się kula. Smaruję kulę kapką
oleju i odstawiam ciasto w ciepłe miejsce na godzinę przykryte ściereczką.Nadzienie:
łososia należy opłukać, osuszyć, długim nożem usunąć skórę i ewentualnie ości. Kroję na kawałki.
Rybę skrapiam
sokiem z cytryny, posypuję
solą i
pieprzem oraz posiekaną
natką pietruszki. Odstawiam na trochę.Formowanie: wyrośnięte ciasto wałkuję, kroję na kwadraty trochę większe niż kawałki
ryby. Zawijam
łososia i
natkę w ciasto i zalepiam brzegi ciasta. Układam na folii do pieczenia posmarowanej
olejem i znów ciasto nakrywam i zostawiam do podrośnięcia na minimum pół godziny.Pieczenie: nastawiam piekarnik na 200 stopni.
Bułki smaruję rozmieszanym
jajkiem. Wkładam do pieca na 25 minut.Bułeczki najlepiej smakują na ciepło podane z warzywami lub po prostu polane
ketchupem.