Wykonanie

Po raz pierwszy na blogu prawdziwy zagraniczny „gość”, czyli Lokma. Małe,
drożdżowe, słodkie kuleczki, które pochodzą z Turcji. Choć przygotowanie ich jest dosyć sporym wyzwaniem, myślę, że warto się trochę pobawić i wyczarować takie małe cuda. Ja nie zrobiłam ich tradycyjną metodą, tylko nakładałam łyżką, bo ciasto wyszło mi zbyt lejące. Dlatego też nie są tak idealnie okrągłe. Następnym razem dodałabym też trochę
alkoholu, żeby nie piły tak tłuszczu.Odważnych odsyłam do tego filmiku, można podpatrzeć, jak je zrobić oryginalną metodą. A tutaj połączenie obu sposobów.Przepis pochodzi z tego bloga.Składniki na duży, pełny talerz:2 szklanki
mąki1 szklanka
wody16 g surowych
drożdży1
jajko1 łyżeczka
cukruszczypta
soliSkładniki na
syrop cukrowy:2,5 szklanki
wody2,5 szklanki
cukrusok świeżo wyciśnięty z 1/4
cytrynyNajpierw przygotować
syrop cukrowy. Wymieszać
wodę z
cukrem, umieścić na ogniu, zagotować i gotować aż do zgęstnienia
syropu, ok. 15 minut. Następnie dodać
sok z cytryny, wymieszać i pozostawić do wystudzenia.Swoje ciasto przygotowałam w maszynie do
chleba. Można też je zrobić przy pomocy miksera. Zrobić zaczyn z
drożdży (ja zawsze robię w ten sposób:
drożdże rozprowadzam w 1/3 szkl. ciepłego
mleka, dodaję łyżeczkę
cukru i łyżeczkę
mąki, pozostawiam w ciepłym miejscu do podwojenia objętości). Gotowy rozczyn umieścić w misce wraz z pozostałymi składnikami i dobrze wyrobić. Ciasto powinno wyjść lepkie i miękkie. Pozostawić pod przykryciem, w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.W dużym garnku rozgrzać
olej do 175 st. C (ja tutaj jak i do smażenia pączków zawsze używam
smalcu w kostkach). Z ciast odrywać małe kulki, tak jak na podanym wyżej filmie lub nabierać łyżeczką i rzucać na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone kulki maczać w zimnym
syropie cukrowym.

Przepis bierze udział w akcji:Ewka