Wykonanie
Sezon na
cukinię wciąż trwa. Dziś szybki przepis na
cukinię smażoną w cieście naleśnikowym. Idealne na śniadanie, kolację albo jako przekąska.

pół niedużej
cukinii (niezbyt szeroka w obwodzie)2 i 1/4 szklanki
mąkiszklanka
mlekaszklanka
wody gazowanej2
jajkałyżeczka
olejusól,
pieprz,
oregano,
bazylia,
natka pietruszki
Cukinię umyć i pokroić w niezbyt grube plastry. Natrzeć
solą a gdy puści sok delikatnie odsączyć ręcznikiem papierowymZ
mąki,
mleka,
wody,
jajek,
oleju i przypraw przygotować ciasto naleśnikowe- powinno być trochę gęstsze niż na tradycyjne naleśniki.Plastry
cukinii maczać w cieście tak aby dokładnie przykryć warzywo i kłaść na rozgrzaną patelnię .Smażyć na małym ogniu na złoty kolor z dwóch stron.