ßßß Cookit - przepis na Cukinia w cieście naleśnikowym

Cukinia w cieście naleśnikowym

nazwa

Wykonanie

Sezon na cukinię wciąż trwa. Dziś szybki przepis na cukinię smażoną w cieście naleśnikowym. Idealne na śniadanie, kolację albo jako przekąska.
pół niedużej cukinii (niezbyt szeroka w obwodzie)
2 i 1/4 szklanki mąki
szklanka mleka
szklanka wody gazowanej
2 jajka
łyżeczka oleju
sól, pieprz, oregano, bazylia, natka pietruszki
Cukinię umyć i pokroić w niezbyt grube plastry. Natrzeć solą a gdy puści sok delikatnie odsączyć ręcznikiem papierowym
Z mąki, mleka, wody, jajek, oleju i przypraw przygotować ciasto naleśnikowe- powinno być trochę gęstsze niż na tradycyjne naleśniki.
Plastry cukinii maczać w cieście tak aby dokładnie przykryć warzywo i kłaść na rozgrzaną patelnię .
Smażyć na małym ogniu na złoty kolor z dwóch stron.
Źródło:http://smerfetkagotuje.blogspot.com/2013/08/cukinia-w-ciescie-nalesnikowym.html