Wykonanie
            Pâté of chicken liver


Składniki.50 dag 
wątróbka z kurczaka1 
gruszka2 
cebule1 łyżeczka 
kapary2 ząbki 
czosnku50 ml 
brandy15 dag 
masłoolej do smażenia
tymianekmajeranekgałka muszkatołowapieprzsólzielony pieprz z zalewy
 mleko
mleko5 dag 
masło do polaniaWykonanie.
Wątróbki umyć, osuszyć, oczyścić z błon, zalać 
mlekiem i odstawić na 12 godzin do lodówki.
Cebule pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na 
maśle z dodatkiem 
oleju, dodać drobno pokrojony 
czosnek, startą na łezce 
gruszkę, 
kapary i na koniec osączoną z 
mleka wątróbkę. Całość doprawić 
tymiankiem i 
majerankiem. Po dodaniu 
wątróbek smażymy bardzo krótko, około 4-5 minut, tak, żeby 
wątróbka była w środku różowa. Na koniec podlewamy 
alkoholem i przez moment flambirujemy, następnie gasimy ogień i na chwilę odstawiamy do ostudzenia.Całość przekładamy do malaksera, dodajemy pozostałe 
masło i doprawiamy do smaku, 
solą, 
pieprzem i 
gałką muszkatołową.Otrzymaną pastę przekładamy do glinianych miseczek, zalewamy roztopionym 
masłem i posypujemy kilkoma ziarenkami 
zielonego pieprzu z zalewy. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.Przepisów na ten pasztet jest dużo na blogach. Do zrobienia zainspirował mnie przepis na blogu Anny Petryna [TUTAJ] . Oczywiście, jak zwykle muszę coś zmienić. Każdy ma swoje ulubione 
przyprawy i smaki.