Wykonanie
Parfait jest doskonałym smarowidłem do
chleba. Myślę, że posmakuje również tym, którzy
wątróbkę omijają szerokim krokiem.Zapraszam was do wypróbowania tego świetnego przepisu:).Składniki:- 300 g
wątróbki drobiowej- 2
cebule- 2 ząbki
czosnku- 3 łyżki
oleju- łyżka
brandy- 2 łyżeczki
tymianku- szczypta
soli- pół łyżeczki
gałki muszkatołowej- 40 g
masłaPrzygotowanie:
Czosnek i
cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoty kolor na patelni z łyżką
oleju. Następnie wrzucamy
wątróbkę i smażymy z każdej strony. Na koniec całość posypujemy
tymiankiem oraz polewamy
brandy i mieszamy. Następnie całość przekładamy do malaksera, dodajemy
pieprz,
sól oraz
gałkę muszkatołową i miksujemy na gładką masę. Przekładamy do słoiczków i wstawiamy do lodówki.
Masło rozpuszczamy, zostawiamy do ostygnięcia. Za pomocą łyżki zbieramy pianę, tak by
masło było czyste. Parfait wykładamy z lodówki i wlewamy sklarowane
masło. Zakręcamy słoiki i ponownie wkładamy do lodówki.