Wykonanie
            Jest pysznie kremowa w środku, na wierzchu zapieczone plasterki 
ziemniaków i 
sera posypane 
tymiankiem i 
bazylią.Proste, dobrej jakości składniki to podstawa tej zapiekanki.U nas smak zagwarantowały wiejskie 
jajka i 
ziemniaki oraz prawdziwe 
masło.

1 kg 
ziemniaków (wysokoskrobiowe, nie będą się rozpadać)2 wiejskie 
jaja200 ml 
śmietanki + 100 ml 
mleka1-2 łyżki 
masłakawałek chudej 
kiełbasy (+ dałam parę plasterków chorizo pokrojonych)200 g 
sera żółtego (startego)1 średnia 
cebula2 ząbki 
czosnku1 
listek laurowypare gałązek 
tymianku (miałam mrożone)garść gotowanej 
kukurydzy (może być z puszki opłukana i odsączona)suszona 
bazylia ( użyłam BIO siekanej 
Royal Brand) 2 łyżeczki
sól, 
pieprzgałka muszkatołowa2 łyżki 
oleju do smażenia

 Ziemniaki
Ziemniaki obieramy, przekrawamy na pół i gotujemy w osolonym wrzątku z 3 łyżkami 
mleka, ząbkami 
czosnku i 1 
listkiem laurowym ok. 15 minut aż lekko zmiękną. 
Cebulę kroimy w kostkę lub piórka, 
kiełbasę w drobną kostkę. Szklimy na 
oleju.
Ziemniaki odcedzamy, 2/3 mieżdżymy widelcem, resztę 1/3 kroimy w cieniutkie plasterki.Zmiażdżone lekko przestudzne 
ziemniaki doprawiamy 
solą, 
pieprzem, dodajemy 
cebulkę i 
kiełbasę.W miseczce rozkłócamy 
jajka ze 
śmietanką i 
mlekiem, solimy odrobinę, doprawiamy gałką, wsypujemy połowę 
sera.Łączymy połowę tej masy z 
pure ziemniaczanym (reszta zostaje na wierzch).Wykładamy do posmarowanego 
masłem żaroodpornego naczynia, posypujemy 
tymiankiem, układamy na wierzch plasterki 
ziemniaków i wylewamy resztę masy jajecznej na wierzch, można jeszcze dodać 
ser na wierzch, posypać 
tymiankiem i 
bazylią.Zapiekamy w 180 stopniach ok 40 minut (kiedy wierzch zacznie się już rumienić zakrywamy folią aluminiową, inaczej 
ser się za mocno przypiecze).

*Uwagi:- 
ziemniaki muszą być z gatunku nie rozsypujących się (wysokoskrobiowe), inaczej będzie je ciężko pokroić w ładne plasterki- na dno zapiekanki dałam macę razową, zanurzyłam ją w 
masie jajecznej i ułożyłam na dnie naczynia - jedną warstwę, to mój mały patent zapiekankowy - łatwiej taką kroić, a kawałki zachowują kształt- zamroziłam jesienią gałązki 
tymianku cytrynowego w całości, dzięki temu zachowały pełnię aromatu, z zamrożonych łodyżek łatwo zdjąć listki prosto na zapiekankę