Wykonanie
Pâté of chicken liver
Składniki.50 dag
wątróbka z kurczaka1
gruszka2
cebule1 łyżeczka
kapary2 ząbki
czosnku50 ml
brandy15 dag
masłoolej do smażenia
tymianekmajeranekgałka muszkatołowapieprzsólzielony pieprz z zalewy
mleko5 dag
masło do polaniaWykonanie.
Wątróbki umyć, osuszyć, oczyścić z błon, zalać
mlekiem i odstawić na 12 godzin do lodówki.
Cebule pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na
maśle z dodatkiem
oleju, dodać drobno pokrojony
czosnek, startą na łezce
gruszkę,
kapary i na koniec osączoną z
mleka wątróbkę. Całość doprawić
tymiankiem i
majerankiem. Po dodaniu
wątróbek smażymy bardzo krótko, około 4-5 minut, tak, żeby
wątróbka była w środku różowa. Na koniec podlewamy
alkoholem i przez moment flambirujemy, następnie gasimy ogień i na chwilę odstawiamy do ostudzenia.Całość przekładamy do malaksera, dodajemy pozostałe
masło i doprawiamy do smaku,
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową.Otrzymaną pastę przekładamy do glinianych miseczek, zalewamy roztopionym
masłem i posypujemy kilkoma ziarenkami
zielonego pieprzu z zalewy. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.Przepisów na ten pasztet jest dużo na blogach. Do zrobienia zainspirował mnie przepis na blogu Anny Petryna [TUTAJ] . Oczywiście, jak zwykle muszę coś zmienić. Każdy ma swoje ulubione
przyprawy i smaki.