Wykonanie
Cheesecake with
tuna and tomatoes.


Składniki.Spód20 dag
krakersów2 łyżki
masła1 łyżka
oreganoWarstwa z
tuńczykiem40 dag
sera twarogowego4 łyżki
śmietany30 dag
tuńczyka w oleju z puszkisol,
pieprz,
sok z cytryny do smaku4 łyżeczki
żelatynyWarstwa pomidorowa

500 ml przecieru z
pomidorówsól,
pieprz,
chilli ,
cynamon5 łyżeczek
żelatynyDo dekoracji
oliwkibazyliaWykonanie.
Krakersy rozdrobnić blenderem ,dodać stopione
masło i wszystko dobrze wymieszać.Wyłożyć na dno tortownicy 21cm,ubić łyżką i wyrównać. Mamy kruchy spód sernika.Do miski włożyć
ser,
śmietanę ,osączonego
tuńczyka i
przyprawy do smaku.
Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej ,przegotowanej
wody, dodać 2 łyżki masy tuńczykowej, wymieszać i wlać do pozostałej masy, dobrze wymieszać.Wyłożyć na spód z
krakersów i wstawić do lodówki do stężenia.Przecier z
pomidorów wymieszać z
przyprawami.Połączyć z rozpuszczoną
żelatyną i wylać na masę
serowo-
tuńczykową Wstawić do lodówki do stężenia.Wierzch przybrać
oliwkami i listkami
bazylii.Smaczny wytrawny sernik to idealna przekąska, przystawka czy nawet danie główne.
Dorze smakuje z gęstym
sosem balsamicznym.