Wykonanie

Składniki:1
pomidor concasse1 puszka
tuńczyka w oleju1
avokadoświeża
bazylia,
sól, świeżo zmielony
pieprzodrobina
żelatynyPrzygotowanie:Odrobinę
żelatyny rozpuścić w gorącej wodzie, tak by powstało 4-5 łyżeczek płynu.
Pomidor sparzyć, wyfiletować (usunąć pestki) pokroić w kostkę, dodać kilka pokrojonych listków
bazylii, odrobinę
soli i
pieprzu. Ułożyć w pucharku i zalać 1 łyżeczką
żelatyny.
Tuńczyka osączyć na sicie z
oleju, posypać
pieprzem, ułożyć na pomidorach i również polać 1 łyżeczką
żelatyny.Ostatnia warstwa, to
avokado, obrane, skropione
cytryną i polane
żelatyną.Całość wstawiamy na 2 godziny do lodówki.Można również tą przystawkę zrobić bez
żelatyny, używając ausztychera ( metalowa obręcz).Zaczynamy od
avokado. Każdą warstwę dociskamy łyżką. Pozostawiamy w obręczy i również schładzamy w lodówce około 1/2 godziny.