Wykonanie
"Savarinki" chicken with tamarind sauce


Składniki na "savarinki"40 dag
piersi z kurczaka20 dag
pieczarki1
por1
jajko1
żółtko1 łyżka
majonez1 łyżka
śmietana 18%1.5 łyżeczki
przyprawa do dań Kucharek
pieprzpapryka słodkagałka muszkatołowachillisólolej do smażenia
masłoSos z tamaryndu z
jabłkami do
mięs2 łyżki pasty z tamaryndu1 łyżka
miodu rzepakowego1 łyżeczka
chilli jalapeno kruszonego1/4 łyżeczki kuminu1 łyżka
wody2
jabłka1 łyżeczka
soku z cytryny"Savarinki" - wykonanieZagotować
wodę, dodać
przyprawę do dań Kucharek, włożyć
piersi z kurczaka, gotować 5 minut, wyjąć, ostudzić, pokroić na kawałki.
Pieczarki pokroić w ćwiartki,
por w pierścionki. Pokrojone
pieczarki przesmażyć na
maśle z dodatkiem
oleju, przyprawić
solą i
pieprzem, dodać pokrojony
por i smażyć jeszcze około 2 minuty.Pozostawić do ostygnięcia.
Mięso i przesmażone
pieczarki z
porem zmielić maszynką. Do otrzymanej pulpy, dodać
śmietanę ,
jajka,
majonez i
przyprawy. Foremki przesmarować lekko
oliwą i posypać
bułką tartą.Całość dobrze wyrobić ręką i napełnić foremki w których będziemy nasze "Savarinki" piekli w piekarniku.Piekarnik nagrzać do 180 - 190 oC i do gorącego wstawić foremki. Piec 30 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości użytych foremek. Podać na ciepło albo na zimno.Sos - wykonanieWszystkie składniki sosu oprócz
jabłek i
soku z cytryny zmiksować.Obrane
jabłka pokroić w cząstki, podlać niewielką ilością
wody z
cytryną i poddusić. Uważać, aby nie rozgotować.Kilka cząstek
jabłka dodać do sosu i wymieszać. Mogą być widoczne małe kawałeczki.Resztę
jabłek wymieszać z sosem i podawać na ciepło lub zimny.