Wykonanie
Fajitas with the fish.

Chociaż tradycyjnie do tej potrawy używano czerwonego
mięsa, pochodzące z kuchni meksykańskiej fajitas (wym.fahitas) przyrządza się również z marynowanych
kurek,
owoców morza, ryb smażonych na żeliwnej płycie i owija się w tortille z salsą,
awokado i innymi składnikami.

Składniki.200g
dorsza1
pomidor1
chilli czerwone małe1
dymka ze
szczypiorem1 ząbek
czosnku1
awokado2 łyżki
soku z cytryny2 tortille1
cebula1/2
papryki1 łyżeczka
olejuWykonanie.
Rybę umyć, osuszyć.Pokroić w kostkę i posypać
pieprzem czarnym i szczyptą
soli.
Pomidor naciąć na krzyż, zalać wrzątkiem, następnie zimną
wodą i obrać skórkę.
Pomidor pokroić w kostkę.Z
chilli usunąć pestki i drobno posiekać.
Dymkę ze
szczypiorem pokroić .Wymieszać pokrojone
pomidory,
chilli i
dymkę.
Paprykę pokroić w cienkie paski.
Cebulę pokroić w talarki.
Awokado przekroić i usunąć pestkę wbijając w nią nóż. Skropić
sokiem z cytryny, aby nie ciemniało.Obrać i pokroić w paski.Lekko natłuścić żeliwną patelnię lub grill i przesmażyć
cebulę z
papryką.Warzywa odsunąć na bok na bok, dołożyć kostki
ryby i usmażyć.Tortille podgrzać na patelni, aby zmiękły.Na plackach układać kolejno: usmażoną
rybępaprykę z
cebuląpaski
awokado i na wierzchu mieszankę z
pomidorów,
chilli i
dymki.Wszystko zawinąć w rożek i smacznego.