ßßß Cookit - przepis na Gorgamole – dip do nachos i grzanek

Gorgamole – dip do nachos i grzanek

nazwa

Wykonanie

czyli guacamole z serem gorgonzola - stąd zmieniona nazwa ;) Pasta do nachos, ale nie tylko. Dobrze smakuje też na grzankach z bagietki lub innego białego pieczywa. Z powodzeniem można dać dowolny ser pleśniowy. Awokado musi być bardzo miękkie, by po obraniu rozpływało się pod naciskiem widelca i tworzyło przyjemnie kremowy dip. Inspiracja: Nigella.
Składniki:
125 g gorgonzoli
2 łyżki (z dużym czubkiem) kwaśnej, gęstej śmietany (np. 18%)*
2 dojrzałe awokado
35 g marynowanej zielonej jalapeno, drobno posiekanej (ok. 2 łyżki)
1 dymka ze szczypiorkiem, drobno posiekana
¼ łyżeczki papryki w proszku (dałam ostrej)
sok z cytryny
Wykonanie:
Awokado obierz i ugnieć miąższ awokado widelcem (awokado musi być miękkie). Pokruszony ser dobrze zmieszaj ze śmietaną; połącz z awokado. Dodaj posiekane jalapeno, dymkę ze szczypiorkiem. Wymieszaj, dodaj paprykę. Dopraw sokiem z cytryny do smaku.
*moim zdaniem pasowałby też gęsty jogurt albo śmietana o zawartości 9-12% tłuszczu
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2010/03/gorgamole-dip-do-nachos-i-grzanek.html