czyli guacamole z serem gorgonzola - stąd zmieniona nazwa ;) Pasta do nachos, ale nie tylko. Dobrze smakuje też na grzankach z bagietki lub innego białego pieczywa. Z powodzeniem można dać dowolny ser pleśniowy. Awokado musi być bardzo miękkie, by po obraniu rozpływało się pod naciskiem widelca i tworzyło przyjemnie kremowy dip. Inspiracja: Nigella.Składniki:125 g gorgonzoli2 łyżki (z dużym czubkiem) kwaśnej, gęstej śmietany (np. 18%)*2 dojrzałe awokado35 g marynowanej zielonej jalapeno, drobno posiekanej (ok. 2 łyżki)1 dymka ze szczypiorkiem, drobno posiekana¼ łyżeczki papryki w proszku (dałam ostrej)sok z cytrynyWykonanie:Awokado obierz i ugnieć miąższ awokado widelcem (awokado musi być miękkie). Pokruszony ser dobrze zmieszaj ze śmietaną; połącz z awokado. Dodaj posiekane jalapeno, dymkę ze szczypiorkiem. Wymieszaj, dodaj paprykę. Dopraw sokiem z cytryny do smaku.*moim zdaniem pasowałby też gęsty jogurt albo śmietana o zawartości 9-12% tłuszczu