Wykonanie
Witajcie, dziś pierwszy dzień wiosny. Choć patrząc za okno raczej trudno w to uwierzyć... W związku z pochmurnym dniem, mój dzisiejszy obiad postanowiłam zrobić w kolorach, które zdecydowanie zwiastują wiosnę. Po długiej zimie mój organizm domaga się nowalijek, na których zbyt dużą ilość jeszcze liczyć nie możemy. Mój dzisiejszy obiad to wariacja na temat sałatki Cezar :) jest to moja wersja z sosem i smażoną
piersią z kurczaka.Do sałatki potrzebujemy (2 duże lub 3 małe porcje):1 jedno opakowanie mixu
sałat (sami możemy też zrobić taki mix używając np.
sałaty rzymskiej, lodowej,
masłowej,
rukoli)12
pomidorków koktajlowych1
papryka (ja wybrałam żółtą)2
jajka3
cebule dymki wraz ze
szczypiorkiem1 dużą
pierś z kurczakaSos:1
żółtko1 ząbek
czosnku5 łyżek
oleju roślinnego1 łyżeczka
musztardy1 łyżka
soku z cytrynysólpieprzZaczynamy od przygotowania sosu. Potrzebny jest nam blender z pojemnikiem do rozdrabniania. Wrzucamy po kolei składniki i blendujemy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji, która musi być kremowa.Pierś kroimy w paseczki i smażymy (można na patelni grillowej). Gotujemy
jaja na twardo. W
między czasie układamy na talerzu
sałatę,
paprykę,
pomidorki,
cebulkę, na koniec usmażonego
kurczaka i
jajko. Posypujemy
szczypiorkiem i polewamy sosem.Smacznego! :)