Wykonanie
Japanese-style cookies with goji berries.


Składniki.8
ciasteczek.Ciasto.1
białkosól -szczypta25g
cukru pudru45g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
mleka1 łyżka
oliwy z oliwek1 łyżka
jagód gojiSos
miętowo-
miodowy .100ml
herbaty miętowej100ml
mleka skondensowanego1 łyżka
mioduWykonanie.
Jagody goji zalać
wodą na 5 min. Osączyć i osuszyć.
Białko ubić z
solą, dodać
cukier dalej ubijając.Wsypać
mąkę wymieszaną z proszkiem i wymieszać. Dolać
mleko wymieszane z
oliwką i
jagodami, całość wymieszać.Do małych foremek ,najlepiej okrągłych ,przepędzlowanych delikatnie
oliwką, nałożyć 1,5-2 łyżeczki ciasta.Foremki ułożyć w koszyku
bambusowym i gotować na parze 15 minut. Większe
ciasteczka około 20min.Składniki sosu wymieszać i polać nim
ciasteczka. Udekorować
jagodami i listkami
mięty.W oryginalnym przepisie japońskim podaje się sos jaśminowy, za którym ja nie przepadam,więc robię na bazie
herbaty miętowej.Jest to, delikatny, szybki ,egzotyczny deser.