Wykonanie

Bardzo smaczna propozycja
śniadaniowa.Placuszki z dodatkiem
białego sera robię dość często, ponieważ są wyjątkowo delikatne. Wprost rozpływają się w ustach. Tym razem, aby nadać im bardziej wiosenny charakter dodałam do ciasta posiekaną
miętę. Wyszło naprawdę smacznie :)Przepis na placuszki z
serem zaczerpnęłam stąd .Składniki:25 dag chudego
twarogu1
jajko (
białko i
żółtko osobno) – w oryginale było tylko
białkook. 6 dag pełnoziarnistej
mąki pszennej1/2 łyżki posiekanych listków świeżej
miętyszczypta
soli1/3 łyżeczki
proszku do pieczeniaok. 1/3 szklanki
mlekaoliwa z oliwek do smażeniado podania (opcjonalnie)
syrop z agawy/fruktoza w pudrześwieże owoce/ duszone
jabłkaWykonanie:
Białko ubić na sztywną pianę.
Twaróg utrzeć z
solą,
mlekiem,
żółtkiem i
miętą. Dodać
mąkę z proszkiem i pianę. Wymieszać.Łyżką nakładać niewielkie porcje ciasta na rozgrzaną patelnię i smażyć pod przykryciem na minimalnej ilości
oliwy.Placuszki podawać polane
syropem z agawy albo posypane fruktozą w pudrze. Można także podawać z duszonymi
jabłkami lub świeżymi
owocami.Smacznego:)