ßßß Cookit - przepis na Zimtsterne - niemieckie ciasteczka swiateczne

Zimtsterne - niemieckie ciasteczka swiateczne

nazwa

Wykonanie

Kolejne świąteczne ciasteczka, znalezione u Dorotki . Pyszne i chyba najprzyjemniejsze i najmniej kłopotliwe w wykonaniu, z moich tegorocznych świątecznych propozycji. Polecam, szczególnie amatorom marcepanu!
Zimtsterne to moja ostatnia propozycja przygotowana w ramach świątecznej akcji Olgi .
Składniki na około 40 ciastek:
300 g zmielonych migdałów
100 g cukru pudru
2 białka
50 g mąki pszennej
2 łyżeczki cynamonu
Glazura bezowa:
białko
szczypta soli
200 g cukru pudru
1 - 2 łyżki mleka
W naczyniu wymieszać suche składniki na ciasto. Dodać białka i zagniatać aż do uformowania klejącego ciasta (można mikserem). Owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce na przynajmniej 1 godzinę.
Przygotować bezową glazurę: ubić na sztywno białko ze szczyptą soli. Ubijając cały czas dosypywać cukier, stopniowo. Glazura powinna mieć odpowiednią gęstość, kremową konsystencję, by nie była zbyt sztywna i by nie spływała z ciastka. W tym celu dodać 1 - 2 łyżki mleka, wymieszać.
Blachę do ciastek wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć z lodówki ciasto i rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub folii (można podsypać cukrem pudrem). Rozwałkowane ciasto powinno mieć grubość około 1 cm. Używając foremki w kształcie gwiazdki wycinać ciasteczka i układać na blaszce. Za pomocą pędzelka na każdej gwiazdce rozprowadzić bezową glazurę.
Piec ok. 10 - 12 min. w temperaturze 170 stopni (uważając, by beza nie nabrała brązowego koloru). Wyciągnąć ciastka z piekarnika i wystudzić. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2010/01/Zimtsterne-niemieckie-ciasteczka-swiateczne.html