Wykonanie
            Fricassee with leek.

Będzie trochę smaków tureckich, które chodzą za mną po ostatnim 
pobycie w tym aromatycznym 
kraju.Potrawka z 
pora zachwyciła mnie swoim odmiennym smakiem od dotychczasowych propozycji. Można jeść jako samodzielne danie, ale jest też doskonałym dodatkiem do kofte lub 
kurczaka.

Składniki.30 dag 
pora2 
marchewki1 
cebula100g 
ryżu1/2 
cytryny1/2 
pomarańczysól, 
pieprz2 łyżki 
oliwyWykonanie.Wybieramy 
por raczej cieńszy i kroimy w 3 cm kawałki.
Marchewkę kroimy w talarki, a 
cebulę siekamy.Na rozgrzanej 
oliwie smażymy 
cebulę, dodajemy 
marchew i 
pory i smażymy 5 minut, mieszamy.Wlewamy 2 szklanki wrzącej 
wody ,dodajemy 
ryż, 
sól , sporo 
pieprzu oraz 
sok z cytryny i 
pomarańczy. Ilość soku możemy dostosować do swoich 
smakowych preferencji. Wszystko dusimy ,pod przykryciem, aż 
ryż wchłonie 
wodę i będzie dostatecznie miękki.Kiedy lekko przestygnie podajemy. Zachęcam do wypróbowania tej wersji. Potrawka jest smaczna, łatwa i szybka.