Wykonanie
Meatballs with dried plums.

Składniki:

1,5 kg
kurczak świeży1
bułka12
śliwek suszonych1
jajko1 łyżka
śmietany 18%1 łyżeczka
currysól,
pieprz2
cebule1 ząbek
czosnku0,5 l
bulion z kurczaka150 ml
śmietana kremówka1,5 łyżeczki pasta
currybułka tartaolej do smażeniaWykonanie:
Kurczaka obrać z
mięsa. Korpus i skrzydełka wykorzystać do zupy.
Mięso zmielić, dodać namoczoną w
mleku bułkę ( nadmiar
mleka odcisnąć),
jajko, 1 łyżeczkę
śmietany, 1 łyżeczkę
curry w proszku. Doprawić
solą i świeżo zmielonym
pieprzem. Masę dobrze wyrobić, podzielić na 12 części, uformować kulki, do każdej włożyć 1
suszoną śliwkę. Kulki obtoczyć w małej ilości
bułki tartej. Smażyć na złoty kolor we frytkownicy, albo na patelni.
Cebulę pokroić w piórka,
czosnek posiekać, zeszklić na
oleju, dodać pastę
curry, poddusić. Zalać
bulionem, włożyć klopsiki i dodać
śmietanę. Na małym ogniu zredukować do zgęstnienia sosu.