ßßß Cookit - przepis na Cytrynowy łosoś z piekarnika.

Cytrynowy łosoś z piekarnika.

nazwa

Wykonanie

Lemon salmon from the oven.
Często podaję w ten sposób łososia. Można go przygotować wcześniej, wstawić do piekarnika 20 minut przed podaniem. Jest to danie proste w przygotowaniu, łosoś jest smaczny i soczysty, każdy otrzyma porcję gorącą, a pracy jest mniej niż przy smażeniu ryby na patelni.
Składniki na 6 osób.
6 filet z łososia
1 cytryna
1 kulka mozzarella
2 żółtka
250 ml śmietana 36%
przyprawa do ryb
1,5 kg ziemniaki ugotowane
2 pory
5 dag masło
1 łyżka oliwy
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
4 gałązki rozmaryn
4 łyżki olej słonecznikowy
1 łyżeczka czarny uprażony sezam
3 pomidorki koktajlowe
Wykonanie:
Naczynie do zapiekania przesmarować 2 łyżkami oleju słonecznikowego. Użyłem oleju słonecznikowego o smaku wędzonej papryczki chilli. Cytrynę obrać ze skórki, pokroić na 12 plasterków i rozłożyć na środku naczynia, po dwa plasterki obok siebie. Filety z łososia doprawić przyprawą do ryb, poukładać na plasterkach cytryn. Kulkę mozzarelli zetrzeć na tarce, wymieszać ze śmietaną i żółtkami i polać łososia. Posypać uprażonym czarnym sezamem i położyć na każdym filecie połowę pomidorka koktajlowego.
Dwa pory pokroić w krążki , przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju, posolić, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Dookoła łososi rozłożyć ugotowane ziemniaki i pory ,oprószyć gałką muszkatołową . Pomiędzy łososia i ziemniaki położyć 4 gałązki świeżego rozmarynu.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika 180 oC na około 20 minut.
Źródło:http://edicook.blogspot.com/2014/02/cytrynowy-osos-z-piekarnika.html