Wykonanie
Lemon salmon from the oven.

Często podaję w ten sposób
łososia. Można go przygotować wcześniej, wstawić do piekarnika 20 minut przed podaniem. Jest to danie proste w przygotowaniu,
łosoś jest smaczny i soczysty, każdy otrzyma porcję gorącą, a pracy jest mniej niż przy smażeniu
ryby na patelni.Składniki na 6 osób.

6 filet z
łososia1
cytryna1 kulka
mozzarella2
żółtka250 ml
śmietana 36%przyprawa do ryb1,5 kg
ziemniaki ugotowane2
pory5 dag
masło1 łyżka
oliwygałka muszkatołowasól,
pieprz4 gałązki
rozmaryn4 łyżki
olej słonecznikowy1 łyżeczka czarny uprażony
sezam3
pomidorki koktajloweWykonanie:Naczynie do zapiekania przesmarować 2 łyżkami
oleju słonecznikowego. Użyłem
oleju słonecznikowego o smaku wędzonej
papryczki chilli.
Cytrynę obrać ze skórki, pokroić na 12 plasterków i rozłożyć na środku naczynia, po dwa plasterki obok siebie. Filety z
łososia doprawić
przyprawą do ryb, poukładać na plasterkach
cytryn. Kulkę
mozzarelli zetrzeć na tarce, wymieszać ze
śmietaną i
żółtkami i polać
łososia. Posypać uprażonym czarnym
sezamem i położyć na każdym filecie połowę
pomidorka koktajlowego.Dwa
pory pokroić w krążki , przesmażyć na
maśle z dodatkiem
oleju, posolić, oprószyć świeżo zmielonym
pieprzem.Dookoła
łososi rozłożyć ugotowane
ziemniaki i
pory ,oprószyć
gałką muszkatołową . Pomiędzy
łososia i
ziemniaki położyć 4 gałązki świeżego
rozmarynu.Całość wstawić do nagrzanego piekarnika 180 oC na około 20 minut.