ßßß
3 - 4 kawałki łososia ( po około 200 gramów każdy)sok z 1 cytrynyoliwa do skropieniasól, pieprzsos:2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego2 żółtka2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanejsok z 0,5 cytrynyłyżka masłagałka muszkatałowa i sól do smakuŁososia umyć, wysuszyć, posypać solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i oliwą, odstawić do lodówki na 30 minut.Następnie zawinąć w folię aluminiową, piec około 25 minut w temperaturze 200 stopni ( czas pieczenia zależy od grubości płatów).W czasie kiedy rybka się piecze robimy sos.Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w 1/3 szklanki zimnej wody, dodajemy żółtka, rozprowadzamy wszystko dokładnie do uzyskania jednolitej mieszanki. Następnie wlewamy ją do wrzącego bulionu z 1 łyżką masła, zagotowujemy mieszając.Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i gałką muszkatałową.Jako dodatek do tej rybki świetnie sprawdzą się frytki lub pieczone ziemniaki.