Wykonanie
Lamb's lettuce with egg.
Składniki.150-200g
roszponki2
cebule100g
boczku2
jajka na twardoSos:1 ząbek
czosnku1 łyżka
aceto balsamico di Modena2 łyżki soku z
pomarańczy2 łyżki
oliwkisól,
pieprzWykonanie.
Sałatę opłukać, osuszyć i rozłożyć na talerze.
Cebulę obrać, pokroić w cienkie krążki ,przelać wrzątkiem.
Boczek pokroić w drobną kostkę i wysmażyć na brązowe, chrupiące skwarki.
Jajka podzielić na połowę lub ćwiartki.Sos.
Czosnek obrać ,przecisnąć przez praskę i dodać do
octu wymieszanego z
sokiem pomarańczowym .Doprawić
solą,
cukrem i mocno
pieprzem .Wlać
olej i dobrze wymieszać.
Sałatę posypać skwarkami ,krążkami
cebuli ,polać sosem i ułożyć
jajko.Słów kilka …od dziadka.
Kiedy kochane wnuczęta przyjdą do babci i dziadka z życzeniami ,to musimy ich ugościć. Dla maluszków dziadek przygotuje
jeżyka .Babcia ,która jest w kuchni artystką na pewno upiecze coś słodkiego.
Gruszkowy jeżyk.
Bok
gruszki lekko ściąć tak, aby
gruszka ładnie leżała.Obrać 1/3 ze skórki od strony ogonka.
Winogrona ,możliwie małe ,przekroić na pół , nadziać na wykałaczki i wbijać w
gruszkę.Z ciemnego
winogrona lub
czarnej oliwki zrobić ryjek. Nałożyć
oliwkę na ogonek
gruszki ,a jeżeli go brakuje , to wbić na wykałaczce.Z
pieprzu –oczka.Powyższa wersja ,to słodka. Jeżeli chcemy wytrawną, to zamiast
winogron wykorzystamy małe ,
marynowane cebulki.