Wykonanie
Przepis na takie mielone dostałam od mamy, która natomiast podpatrzyła to u swojej znajomej. Tak przygotowane kotlety mają same plusy... pieczemy kotlety wszystkie naraz, bez tłuszczu. Nie stoimy przy patelni całą wieczność:-) U mnie kotleciki na stałe zagościły w domowym menu. Gorąco polecamSkładniki:1 kg
mięsa wołowo-wieprzowego (ja biorę 3/4
mięsa wołowego i 1/3 wieprzowego, ale można też zrobić tylko z wieprzowego)1
cebula2
jajka2 ząbki
czosnkusól,
pieprz2 opakowania dużego
serka topionegoo. 300 g
boczku w plastrachWykonanie:
Mięso mielimy z
cebulą i
czosnkiem na drobnym sicie. Do
mięsa wbijamy
jajka, doprawiamy
solą i
pieprzem. UWAGA: Moim zdaniem jak robimy kotlety z
mięsa wieprzowego to powinniśmy jeszcze dodać czerstwą
bułkę namoczoną w
mleku, i odciśniętą... W wersji wołowo-wieprzowej
bułki nie trzeba dodawać.
Serek kroimy w paski grubości ok. 1 cm. Porcję
mięsa rozpłaszczamy, kładziemy na nim kawałek
sera, następnie lepimy kotlety. Każdy kotlet zawijamy w plasterek
boczku.Kotlety układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 200 C ok. 20-30 min.Smacznego