ßßß Cookit - przepis na (Nie) codzienne mielone (pieczone kotlety wołowo-wieprzowe z boczkiem i serkiem)

(Nie) codzienne mielone (pieczone kotlety wołowo-wieprzowe z boczkiem i serkiem)

nazwa

Wykonanie

Przepis na takie mielone dostałam od mamy, która natomiast podpatrzyła to u swojej znajomej. Tak przygotowane kotlety mają same plusy... pieczemy kotlety wszystkie naraz, bez tłuszczu. Nie stoimy przy patelni całą wieczność:-) U mnie kotleciki na stałe zagościły w domowym menu. Gorąco polecam
Składniki:
1 kg mięsa wołowo-wieprzowego (ja biorę 3/4 mięsa wołowego i 1/3 wieprzowego, ale można też zrobić tylko z wieprzowego)
1 cebula
2 jajka
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
2 opakowania dużego serka topionego
o. 300 g boczku w plastrach
Wykonanie:
Mięso mielimy z cebulą i czosnkiem na drobnym sicie. Do mięsa wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem. UWAGA: Moim zdaniem jak robimy kotlety z mięsa wieprzowego to powinniśmy jeszcze dodać czerstwą bułkę namoczoną w mleku, i odciśniętą... W wersji wołowo-wieprzowej bułki nie trzeba dodawać.
Serek kroimy w paski grubości ok. 1 cm. Porcję mięsa rozpłaszczamy, kładziemy na nim kawałek sera, następnie lepimy kotlety. Każdy kotlet zawijamy w plasterek boczku.
Kotlety układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 200 C ok. 20-30 min.
Smacznego
Źródło:http://impresjasmaku.blogspot.com/2015/11/nie-codzienne-mielone-pieczone-kotlety.html