Wykonanie
Kolejny pomysł na pyszną jajecznicę. Tym razem usmażona na
boczku i wytopionym z niego tłuszczu. Oczywiście z dodatkiem
cebulki, jest pyszna, aromatyczna i kleista, taka jaką uwielbiam! Dodam tylko, że wbrew pozorom nie jest to szybkie danie, składniki trzeba powoli podgrzewać, wytapiać, smażyć, dusić, aby stopniowo wydobyć cały ich smak. Dlatego też jest ona idealna na sobotnie leniwe śniadanie. Polecam!100-150g
boczku, niezbyt tłustego, jednakże niezbyt chudego;)1-2
cebule5-6
jajeksól,
pieprzBoczek pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnię i smażyć na niewielkim ogniu aż tłuszcz się wytopi, gdy będzie go już na patelni sporo dodać pokrojoną w drobną kosteczkę
cebulę. Dokładnie wymieszać i powoli smażyć aż
cebula pokryje się tłuszczem, nastepnie przykryć i dusić od czasu do czasu mieszając aż zmieni kolor na lekko brązowy, ale nadal bedzie wilgotna i kleista. Wlać
jajka, delikatnie mieszać i smażyć do uzyskania porządanej konsystencji (u mnie lekko rzadka). Od razu podawać z ulubionym
pieczywem.
Smacznego!