ßßß
500 g mąki50 g drożdży świeżych250 ml śmietany 18%250g margaryny1/4 łyżeczki soliFarsz:300 g kapusty kiszonej300 g ugotowanych borowików2 cebule1 jabłkosól. pieprzmasło2 liście laurowe5 ziele angielskie1 szklanka bulionuolej do smażeniabiałko do smarowania pierogówCiasto :Mąkę przesiać i posiekać z margaryną. Drożdże rozetrzeć w śmietanie. Posolić i zagnieść ciasto. Odstawić na 30min do lodówki.Farsz do pierogów.Cebulę i jabłko pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju. Dodać kapustę, liść laurowy, ziele angielskie. Podlać bulionem, chwilę poddusić.Użyłem borowików z moich zapasów i przesmażyłem je z cebulką, a następnie wymieszałem z kapustą. Borowików nie siekam, tylko kroję w większe kawałki, wiem, że jem smaczne grzyby.Oziębione ciasto wywałkować raczej cienko, pokroić w kwadraty, na każdym położyć łyżkę farszu i skleić. Posmarować białkiem i ozdobić lub nie, też będą smaczne.Piec w temp.180stop.,około 20 min.Wyśmienite do barszczyku, lub same jako przekąska.