Wykonanie
Świąteczne pieczone pierogi.

Ciasto:

500 g
mąki50 g
drożdży świeżych250 ml
śmietany 18%250g
margaryny1/4 łyżeczki
soliFarsz:300 g
kapusty kiszonej300 g ugotowanych
borowików2
cebule1
jabłkosól.
pieprzmasło2
liście laurowe5
ziele angielskie1 szklanka
bulionuolej do smażenia
białko do smarowania pierogówCiasto :
Mąkę przesiać i posiekać z
margaryną.
Drożdże rozetrzeć w
śmietanie. Posolić i zagnieść ciasto. Odstawić na 30min do lodówki.Farsz do pierogów.
Cebulę i
jabłko pokroić w kostkę, przesmażyć na
maśle z dodatkiem
oleju. Dodać
kapustę,
liść laurowy,
ziele angielskie. Podlać
bulionem, chwilę poddusić.Użyłem
borowików z moich zapasów i przesmażyłem je z
cebulką, a następnie wymieszałem z
kapustą.
Borowików nie siekam, tylko kroję w większe kawałki, wiem, że jem smaczne
grzyby.Oziębione ciasto wywałkować raczej cienko, pokroić w kwadraty, na każdym położyć łyżkę farszu i skleić. Posmarować
białkiem i ozdobić lub nie, też będą smaczne.Piec w temp.180stop.,około 20 min.Wyśmienite do barszczyku, lub same jako przekąska.