Wykonanie

Farsz
rybny.

80 dag
dorsza1
jajko1
cebulaimbirtymianekchilli1 łyżeczka
natki pietruszkisól,
pieprzCiasto drożdżowe.0,5 kg
mąki5 dag
drożdży1
jajko150- 200 ml
wody50 ml
oleju0,5 łyżeczki
soliZ
drożdży,1 łyżki
mąki i
wody przygotować rozczyn, połączyć z resztą składników ciasta, zagnieść i odstawić, aby podrosło.Kiedy rośnie,
ryby zalać wrzątkiem i zagotować.
Ryby wyjąć, zdjąć skórę i usunąć ości.
Mięso wymieszać energicznie widelcem, dodać
jajko, zeszkloną
cebulkę oraz
przyprawy i dokładnie wymieszać.Wyrośnięte ciasto wyciągnąć w prostokąt (wywałkować),na środku ułożyć wałek farszu
rybnego, ciasto zlepić i odwrócić zlepieniem na spód. Uformować
rybę (lub nie), w kilku miejscach płytko naciąć ciasto, posmarować wierzch
jajkiem i odstawić na 30 min.Piec w temp.190 stop.35 min-40 min.Zimny kulebiak możemy zamrozić, wyjąć w ranek wigilijny i przed, czy też w trakcie kolacji wstawić do piekarnika na 20 min.Smacznego.