Wykonanie
Mamy gorący okres klimatyczny i futbolowy, więc taki chłodnik na pewno będzie przydatny.Najpierw musimy przygotować kwas
chlebowy. Potrwa to 2-3 dni.Kwas
chlebowy.2 kromki
chleba razowego, mogą być sucharki1,5l
wody2 łyżki
cukru10g
drożdżykilkanaście
rodzynekChleb rozdrobnić i zalać przegotowaną
wodą. Przykryć i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce.Przecedzić, dodać
cukier i
drożdże i odstawić na 12 godzin. Następnie kwas zlać do butelek, wrzucić do każdej parę
rodzynek, pozostawić w temperaturze pokojowej 2godziny,a następnie wstawić na 2 dni do lodówki.Chłodnik-2 porcjepół obranego
ogórka-10dag1
jajko ugotowane na twardo15 dag
szynki lub
kiełbasy szynkowejpęczek
szczypiorku100ml
śmietany500ml kwasu
chlebowegomusztarda,
pieprz,
cukierSzynkę,
jajko,
ogórek pokroić drobno.
Szczypior utrzeć z
solą ,aż puści sok, połączyć ze
śmietaną.Wszystko rozprowadzić kwasem
chlebowym. Przyprawić
pieprzem,
cukrem i
musztardą do smaku. Posypać
szczypiorkiem.Podawać dobrze schłodzony, najlepiej z
lodem.