Wykonanie
Przepis na taką surówkę znalazłam tutaj. i dodaję wydarzenia , które zorganizowała Daria [wspólne gotowanie z Formułą z okazji GP Węgier].Taką surówkę można podać bez kleksa
śmietany lub nawet wymieszać ze
śmietaną..

500 g
ogórków1 łyżka
solipęczek
szczypiorku1/2 łyżeczki
słodkiej papryki1 łyżka kwaśnej
śmietanypieprz do smakuMarynata3 łyżki
octu winnego Jamar3 łyżki
wody2 łyżki
cukruOgórki obrać ze skórki, pokroić w plasterki, umieścić w durszlaku i wymieszać z łyżką
soli. Po godzinie przepłukać
ogórki zimną
wodą i osuszyć. Zagotować składniki marynaty i przestudzić. Wymieszać
ogórki z marynatą, doprawić
pieprzem. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Przed podaniem wymieszać z posiekanym
szczypiorkiem, posypać mieloną
papryką i podawać z kleksem
śmietany.


