Wykonanie
            Mamy upał w połowie września. Trzeba sobie z tym jakoś poradzić. Na ratunek znów przychodzi kuchnia rosyjska. W Rosji bazą do chłodników, poza swojskim 
wywarem z 
buraków, jest kwas 
chlebowy. Taka jest okroszka, popularna rosyjska zupa, która jest przyrządzana z 
żółtek, 
musztardy, kwasu 
chlebowego, 
ogórków, 
zieleniny z dodatkiem gotowanego 
mięsa i 
śmietany.Składniki:300 g 
gotowanej wołowiny z 
bulionu400 ml kwasu 
chlebowego2 łyżki posiekanego 
szczypiorku3 
ogórki2 ugotowane 
jajkadwie łyżki 
musztardy rosyjskiej
sól, 
pieprz, 
cukierkoperekśmietana 18 %
Żółtka ugotowanych na twardo 
jajek utrzeć ze 
śmietaną, 
musztardą, 
solą i 
cukrem i rozprowadzić z niewielką ilością kwasu 
chlebowego. 
Szczypiorek utrzeć z 
solą aż puści sok. 
Białka z 
jajek pokroić w paseczki. 
Ogórki obrać i pokroić w kostkę. Do garnka przełożyć: 
ogórki, drobno pokrojone 
mięso, masę jajeczną, 
białka. Zalać kwasem z utartym 
szczypiorkiem i bardzo starannie wymieszać. Przelać do garnka i dodać 
śmietany. Podawać z siekanym 
koperkiem.