Wykonanie
I kolejne skorupki do nadziewania orzeszków..tym razem
drożdżowe...robiłam takie po raz pierwszy..jeszcze muszę wypróbować
biszkoptowe..Przepis na takie
drożdżowe orzeszki znalazłam tutaj. Ja użyłam zwykłej
mąki pszennej.Autorka podała dwie opcje robienia orzeszków..wypróbowałam obydwie i jak dla mnie lepiej pracowało się z kuleczkami zrobionymi od razu i zostawionymi do wyrośnięcia..ale wiadomo..każdy może zrobić jak będzie pasować.Nadziać też można wedle własnego gustu..200 g m ąki1
jajko50 ml
wody25 g
drożd ży1 łyżeczka
cukruDrożdże i
cukier rozpuścić w ciepłej wodzie.Wlać do
mąki, lekko wymieszać , dodać
jajko. Ciasto wyrobić na gładką masę. Można zrobić małe kuleczki wielkości
orzecha laskowego i zostawić je do wyrośnięcia albo zrobić wałek z ciasta i też zostawić do wyrośnięcia, a jak urośnie, to dopiero wtedy robić kuleczki [dwa
razy większe niż
orzech laskowy].Następnie wkładać każdą kulkę do rozgrzanej foremki do pieczenia orzeszków. Piec na jasnozłoty kolor. Dowolnie nadziać połówki i złączyć ze sobą.