Wykonanie
Coca Cola Słowian, obok kwasu
chlebowego najpopularniejszy
napój orzeźwiający naszych dziadków i rodziców. Mama opowiadała, że robili go litrami a otwieranie butelek stanowiło ulubioną zabawę. Musieli to robić na dworze, gdyż podpiwek lubił wybuchać przy otwieraniu. Nic
dziwnego, skoro wcześniej porządnie wstrząsali butelkami. Przy okazji wizyty w domu rodzinnym razem z mamą postanowiłyśmy wskrzesić jej smak dzieciństwa, tym bardziej, że w sklepie pojawił się Podpiwek Kujawski, gotowa mieszanka do wyrobu.
Potrzebne będą:Duży garnek o pojemności powyżej 10 litrów,drugi duży garnek lub 2 mniejsze,płócienna lub bawełniana poszewka od poduszki,10 butelek z kapslem ,
drożdże - ok 5 gramów,500- 600 gramów
cukru.
Zawartość paczki wsypać do 10 litrów wrzącej
wody, gotować 10 minut.Przecedzić przez gęste płótno i ostudzić. Podgrzać około litr podpiwka i dodać 500-600 gramów
cukru i dolać do reszty. 5 gramów świeżych
drożdży rozmieszać w 1/2 szklanki płynu, wlać do podpiwka. Wymieszać i rozlać do butelek ze szczelnym korkiem. Odstawić zimą na 5 dni, latem na 3 dni. Pierwszy dzień trzymać w ciepłym miejscu,
potem w chłodniejszym.