ßßß Cookit - przepis na ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE

ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE

nazwa

Wykonanie

Nie każde ciasto z dodatkiem drożdży musi wyrastać w cieple.
Lubię czasami piec rogaliki krucho-drożdżowe, które dla odmiany wymagają chłodzenia w lodówce.
Są mięciutkie z dodatkiem śliwkowych powideł lub marmolady smakują rewelacyjnie.
Składniki:
3 szkl. maki
1 k. tłuszczu
2 łyżki cukru
5 dkg drożdży
7 łyżek wody
2 całe jaja
powidła do środka
Wykonanie:
Z drożdży, cukru i wody zrobić rozczyn. Tłuszcz, mąkę i jaja połączyć, dodać rozczyn z drożdży i wszystko zagnieść. Włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Po wyjęciu rozwałkować, formować rogaliki. Nadziewać powidłami, piec 35-40 minut. Polukrować.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2012/12/rogaliki-drozdzowe.html