ßßß
Składniki na około 19 bułeczek:780 g mąki pełnoziarnistej (można użyć pół na pół z pszenną)500 g letniej wody15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży1 łyżka cukru2 łyżeczki soliPonadto:1 jajko wymieszane z łyżką mleka do posmarowaniakilka łyżek maku do posypaniaPrzygotować rozczyn z 260 gramów mąki, letniej wody, cukru i świeżych drożdży. Wszystko wymieszać w misce i zostawić w cieple na 15 minut*. Po tym czasie do rozczynu dodać resztę mąki, sól i wyrobić elastyczne ciasto. Zostawić na 1 godzinę.Gotowe ciasto podzielić na 19 części, pozostawić pod przykryciem na 15 minut. Następnie z każdej części ukształtować owalne bułeczki. Ułożyć je na naoliwionej blaszce i pozwolić im wyrastać przez około 30 minut (przykryte). Przed włożeniem do piekarnika bułki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać makiem. Naciąć wzdłuż ostrym nożem.Piec w temperaturze 220°C przez 25 minut ( ja piekłam około 18 minut). Wystudzić na kratce.*drożdże suche wystarczy wymieszać z mąką.SMACZNEGO !!!