Wykonanie
Parę dni temu robiąc
parówki w cieście
drożdżowym zabrakło mi
parówek i zrobiłam dwie ala
parówki -bez
parówek..i tak mi posmakowały, że dziś zrobiłam
bułki wykorzystując ten przepis na
ciasto drożdżowe..ciut zmieniłam...i
bułki -
bagietki wyszły pyszne...200 ml
mleka[ciepłego]35 dkg
mąki16 g
drożdży0,5 łyżeczki
soli2 łyżki
cukrudodatkowo:
jajkomakWszystkie składniki umieścić w automacie do
chleba i włączyć program do wyrabiania ciasta -8 . Po wyrośnięciu ciasto wyjąć z automatu, p odzielić na kawałki. Z każdej części uformować lekko kule i za pomocą drewnianego wałka rozwałkować cienkie placki o owalnym kształcie i zwinąć je w rulon. Ułożyć na blasze złączeniem w dół i zostawić do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym
jajkiem.Można posypać np.
makiem,
sezamem..Piec około 25 min na złoty kolor.