Wykonanie
Pierogi z
jagodami czyli domowy przepis na pyszne ciasto na pierogi z farszem z
jagód. Pierogi to klasyka letnich obiadów. Musisz ich spróbowa ć przynajmniej raz w sezonie! Pierogi z
jagodami najlepiej smakują podane z
cukrem,
śmietaną lub w wersji light z
jogurtem naturalnym .... Dziś nie licz kalorii! Biegnij na ryneczek po świeże
jagody (lub do lasu) i zabierz się za lepienie pierog ów! To bardzo przyjemne, relaksuj ące zajęcie po całym roku pełnym stres ów.
Jagody (regionalnie) bywają nazywane
borówkami. Zapro ś rodzinę i przyjaci ó ł na wsp ólne
jagodo- lub borówkobranie .... Dziewczyny! Nigdy nie myślałam, że
będę lepić pierogi :) Polecam lepienie pierogów jako naturaln ą terapię i sprawdzony antydepresant ....Składniki na 40 pierog ów :Na ciasto:m ąka 600g + 150g na podsypywanie1
jajko, 300ml ciepłej
wodyNa farsz: 750g jag ód + 200g
cukruPrzygotowanie: Do m ąki wbij
jajko i wlej
wodę, wyr ób mi ękkie ciasto. Podziel na cztery r ówne cz ęści, z każdej uformuj wałeczek. Wałeczki podziel na dziesięć części - będzie ich czterdzieści. Każdą cząstkę rozpłaszcz dłonią na stolnicy posypanej
mąką. Lekko je rozwałkuj. Na placuszki nakładaj po łyżce osłodzonych jag ód. Zlep pierogi. Gotuj partiami we wrz ącej osolonej wodzie ok. 3-4 minuty (od momentu wypłynięcia).