Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
woda 4 litrów
chleb razowy 250 gramów
cukier 200 gramów
drożdże 50 gramów
skórka z cytryny - otarta 1 łyżek deserowychkwas
chlebowy 1,5 litrów
ziemniaki 250 gramów
rzodkiewki 1 pęczek
cebula 2 sztuk
szczypiorek 0,5 pęczek
koperek 0,5 pęczek
jajka 3 sztuk
śmietana 1 szklanekWykonanie:Kwas
chlebowy: pokruszony, czerstwy, wysuszony
chleb razowy zalać przegotowaną, ostudzoną
wodą, dodać
cukier,
drożdże i zostawić w cieple pod przykryciem na 24-48 godzin.
Porem przecedzić i zlać do butelek lub słoików hermetycznie zamykanych, dodać
skórkę cytrynową i ewentualnie 50g
rodzynków, zamknąć i odstawić na 3-4 dni w chłodne miejsce.Wyszorowane
ziemniaki ugotować w łupinach, wystudzić, obrać i pokroić w półplasterki. Oczyszczone
rzodkiewki i
cebule pokroić w słupki, a
zieleninę posiekać.
Jajka ugotować na twardo i pokroić w cząstki. Wymieszać kwas
chlebowy z gęstą
śmietaną i dosolić.
Ziemniaki rozłożyć do talerzy, posypać
cebulka i
rzodkiewkami, zalać zabielonym
śmietaną kwasem
chlebowym i posypać
zieleniną. Udekorować kawałkami
jajka.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaZupyZupy weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: