ßßß Cookit - przepis na Chłodnik na kwasie chlebowym

Chłodnik na kwasie chlebowym

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
woda 4 litrów
chleb razowy 250 gramów
cukier 200 gramów
drożdże 50 gramów
skórka z cytryny - otarta 1 łyżek deserowych
kwas chlebowy 1,5 litrów
ziemniaki 250 gramów
rzodkiewki 1 pęczek
cebula 2 sztuk
szczypiorek 0,5 pęczek
koperek 0,5 pęczek
jajka 3 sztuk
śmietana 1 szklanek
Wykonanie:
Kwas chlebowy: pokruszony, czerstwy, wysuszony chleb razowy zalać przegotowaną, ostudzoną wodą, dodać cukier, drożdże i zostawić w cieple pod przykryciem na 24-48 godzin. Porem przecedzić i zlać do butelek lub słoików hermetycznie zamykanych, dodać skórkę cytrynową i ewentualnie 50g rodzynków, zamknąć i odstawić na 3-4 dni w chłodne miejsce.
Wyszorowane ziemniaki ugotować w łupinach, wystudzić, obrać i pokroić w półplasterki. Oczyszczone rzodkiewki i cebule pokroić w słupki, a zieleninę posiekać. Jajka ugotować na twardo i pokroić w cząstki. Wymieszać kwas chlebowy z gęstą śmietaną i dosolić. Ziemniaki rozłożyć do talerzy, posypać cebulka i rzodkiewkami, zalać zabielonym śmietaną kwasem chlebowym i posypać zieleniną. Udekorować kawałkami jajka.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Zupy
Zupy weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10487/Chlodnik-na-kwasie-chlebowym