ßßß Cookit - przepis na WIOSENNA ZUPA SZCZAWIOWA Z JAJEM....TONĄCYM

WIOSENNA ZUPA SZCZAWIOWA Z JAJEM....TONĄCYM

nazwa

Wykonanie

Zupę tą gotuję głównie wiosną, kiedy pojawia się pierwszy szczaw. Kolejne pory roku tzn. lato i jesień obfitują w tak dużą różnorodność warzyw, iż zapominam o tej zupie, aż do następnego sezonu wiosennego.
Składniki :
ok. 50 dag młodego szczawiu
30 dag żeberek wieprzowych
5-6 łodyżek szczypiorku (ok. 2 dag)
3 łyżki mąki + ½ szklanki mleka
½ szklanki śmietany
3 litry wody
sól, cukier do smaku
ponadto :
kilka gałązek koperku
jajka ugotowane na twardo
Wykonanie :
Żeberka obgotowujemy ok. 45 minut w wodzie, po czym wyjmujemy, oddzielamy od kości, kroimy na małe kawałki i ponownie dajemy do wywaru. Szczaw oczyszczamy, płuczemy, siekamy i wrzucamy do gotującego się wywaru.
Szczypiorek płuczemy, drobno kroimy i wrzucamy do szczawiu. Gotujemy ok. 20 minut. Robimy zaprawę mączną na mleku i dodajemy do gotującej się zupy.
Dodajemy sól i cukier do smaku. Gotujemy jeszcze 3 minuty. Zabielamy śmietaną. Podajemy z jajkiem na twardo, drobno posiekanym koperkiem i pieczywem razowym pełnoziarnistym.
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/05/WIOSENNA-ZUPA-SZCZAWIOWA-Z-JAJEMTONACYM.html