Wykonanie
Jejku jak ja uwielbiam tę potrawę, zresztą ja uwielbiam wszelakie
grzyby poczynając od
pieczarek, boczniaków, mung czy shtake, na podgrzybkach kaniach, kurkach i prawdziwkach kończąc.Aby przygotować to danie potrzebny jest zapasik z jesieni. Specjalnie robię kila słoików osolonych i odrobinę ukwaszonych opieniek aby w zimie i teraz podczas Wielkiego postu można było np w piątek, jak to było u mnie, przygotować sobie w kilkanaście minut pyszny obiad. Polecam.

Składniki:1 słoik 0 , 7 l solonych, lekko ukwaszonych opieniek1 duża
cebula300 ml gęstej, kwaśnej
śmietanykilka gałązek
koperkusól do smaku
ziemniaki z
wody, ilość wg uznania

Sposób wykonania:
Grzyby przełożyć na sitko i spłukać letnią przegotowaną
wodą. Bardzo dokładnie odsączyć i przełożyć do miski.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i dodać do
grzybów, wlać
śmietanę, wsypać
sól i bardzo dokładnie wymieszać

W międzyczasie ugotować
ziemniaki.i utłuc na sypko.Na talerz wyłożyć pośrodku gorące
ziemniaki, a dookoła nich
grzyby. Na koniec posypać
szczypiorkiem i podawać.

Smacznego :)