ßßß Cookit - przepis na Opieńki w śmietanie na zimno

Opieńki w śmietanie na zimno

nazwa

Wykonanie

Jejku jak ja uwielbiam tę potrawę, zresztą ja uwielbiam wszelakie grzyby poczynając od pieczarek, boczniaków, mung czy shtake, na podgrzybkach kaniach, kurkach i prawdziwkach kończąc.Aby przygotować to danie potrzebny jest zapasik z jesieni. Specjalnie robię kila słoików osolonych i odrobinę ukwaszonych opieniek aby w zimie i teraz podczas Wielkiego postu można było np w piątek, jak to było u mnie, przygotować sobie w kilkanaście minut pyszny obiad. Polecam.
Składniki:
1 słoik 0 , 7 l solonych, lekko ukwaszonych opieniek
1 duża cebula
300 ml gęstej, kwaśnej śmietany
kilka gałązek koperku
sól do smaku
ziemniaki z wody, ilość wg uznania
Sposób wykonania:
Grzyby przełożyć na sitko i spłukać letnią przegotowaną wodą. Bardzo dokładnie odsączyć i przełożyć do miski. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i dodać do grzybów, wlać śmietanę, wsypać sól i bardzo dokładnie wymieszać
W międzyczasie ugotować ziemniaki.i utłuc na sypko.Na talerz wyłożyć pośrodku gorące ziemniaki, a dookoła nich grzyby. Na koniec posypać szczypiorkiem i podawać.
Smacznego :)
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/03/opienki-w-smietanie-na-zimno.html